Rapport fra Bal Vikas Kendra (barneutviklingssentrene) oktober 2010

     

Barnesentrene Bal Vikas Kendra – en positiv kraft i samfunnet

 


Dalitbarna i kirken
Dalitbarna i kirken

Barn og voksne i Panka Bari

Barn og voksne i Panka Bari

Barna priser Jesus

Barna priser Jesus

Gi barna evangeliet
Gi barna evangeliet


Miniatyrbilder - klikk for større
Bilder: Torolf KarlsenAndre Rapporter

 

Rapport fra India des 2012

Rapport fra India april 2011

Rapport fra India nov 2010

Rapport fra India juni 2010

Rapport BVK april 2010

Rapport BVK desember 2009

Rapport BVK september 2009

Rapport BVK februar 2009

Rapport BVK august 2008

Rapport BVK mai 2008

Rapport BVK febr 2008

Rapport BVK nov 2007

 

Det har vært
Hand Washing Day i
Katihar og Siliguri.
Se ny side her

 

Se kart over Katihar
og noen av sentrene

 
   
Swadipt SamuelVi vet at vann består av hydrogen og oksygen. Dette er to elementer som dannet vann (H2O) Betyr det at vann skapes når hydrogen og oksygen møtes? Nei, det gjør det ikke. Men det er et faktum at dersom man leder elektrisitet inn mellom disse to elementene reagerer de og skaper vann (H2O)

Sosial utvikling er også en prosess og hvert eneste samfunn opplever sin egen utvikling på alle plan av samfunnslivet. Men det finns også tider med stagnasjon på ett eller annet plan og utviklingsprosessen stopper opp. Det skaper en uballanse innenfor samfunnsstrukturen. Resultatet blir deling av samfunnet og det oppstar høykaste og lavkaste, fattige og rike, med store kulturforskjeller, sivilisasjon og primitivitet, folk med eller uten utdannelse. En får kosmopolitiske og tradisjonelle mennesker og mange andre forskjeller.

Dette er et fenomen spesielt for India hvor forskjellene i samfunnet er enorme og hvor det har oppstått en stagnasjon og en ubalanse i utviklingsprosessen. Dette kjennes, føles og oppleves.

Barnesentrene som tar hand om dalitbarna, akselererer en positiv utvikling for dalitenes samfunn. Den positive kraften som ligger i fadderbarnprosjektet hjelper dalitene til å forstå deres egenverdi og kunnskapen de samtidig får motiverer dem til å straks ta i bruk denne kunnskapen. Læring og kunnskapsformidling kan hjelpe samfunnsgrupper til utvikling og får dem til å forstå deres egen verdi i denne verden.

Utdannelse og læring
I hele august arbeidet våre medhjelpere (caregivers) med å forberede barna for deres eksamener. For barna var august en stresset måned med ekstra læringsopplegg som for eksempel tegning, fargelegging og leker. Det var oppmuntrende å se elevenes gode eksamensresultater. I september måned ble elever fra både lavere og høyere skoletrinn undervist i mange typer mattematikk, likeså ble det arbeidet med å oversette fra engelsk til hindi og vise versa. Medhjelperne brukte mye energi på å undervise i mattematikk, språkene hindi og engelsk, i tegning og allmennkunnskap. Igjen er det oppmuntrende å se de flinkere elevene hjelpe de svake i studiene og i andre aktiviteter. Medhjelperne er også flinke å hjelpe til med hjemmeleksene. Barna i sentrene er vel kjent for sin gjestfrihet. Så snart et kommer en gjest eller en får besøk av en av medhjelperne, er barna oppmerksomme og klare til å hjelpe og ønsker velkommen. De vil straks finne et glass vann til den besøkende. Denne samme oppførsel finnes i barnas hjem. De har lært å vise respekt for sine lærere og foreldre. God oppførsel og god oppdragelse har blitt en del av deres hverdag og har på mange måter forandret barnas oppførsel fra tidligere. Det er oppmuntrende å se den gradvise endring som finner sted i barna og barna har etter hvert også blitt et eksempel for sine foreldre.

Fysisk trening
Hver uke har vi en spesiell dag i våre sentre hvor vi praktiserer fysisk trenging. Programmet for dagen er at medarbeiderne i senteret driver kroppsøving som å holde barna i god form. Dette skjer uavhengig av den daglige fysiske aktiviteten som kommer fra lek og sport.
Hver deg sjekkes barna helsetilstand og negler klippes, tennenes tilstand blir sett etter og en ser etter at de er skikkelig kledd. På denne måten lærer barna seg til å ta vare på sin egen helse og til en hver tid være ordentlig kledd. Den personlige hygienen er svært viktig.
I mote med foreldrene, er renslighet viktig og den kommuniserer et budskap til hjemmet. Foreldre blir oppmuntret til å følge med barna sine. I et slikt samarbeid kan vi sammen følge med hvordan barna utvikler seg, ikke bare i sentrene men også i hjemmet. I møte med foreldrene kommuniseres også at hygiene og renslighet er viktig for et godt og helsemessig tilfredsstillende liv.

Sosialt
Ved siden av utdannelse og læring blir barna opplært til å holde sine egne senter rene. Det samme gjelder de omkringliggende områder. Denne ideen har gjort nærmiljøet oppmerksom på nettopp dette og de som bor der forstår viktigheten av god hygiene.
Det blir også undervist i skapende tegning og kunst. Dette kommer til uttrykk i elevenes evner til håndarbeid. Mange av barna er svært kreative og de lærer fort. Så snart de hadde avsluttet sine eksamener var det mer gøy å engasjere dem med tegning og flere av disse var så gode at de ble presentert i vår årlige konferanse i regi av vår Bethel Church Association.

Åndelig
Det har vært en betydelig satsing på åndelige aktiviteter i sentrene våre (BVK) Våre medarbeidere har startet kvinnefellesskap i nærmiljøet som grenser opp til barnesentrene.
Det er kvinnene selv som har bedt våre medarbeidere om å arrangere bønnefellesskap hver onsdag. På denne måten har et nytt bønnefellesskap blitt startet hver søndag ved et av våre senter i Katihar. Dette bønnefellesskapet består av lokale folk og hver uke kommer det flere mennesker som ønsker å være med i bønnefellesskapet. I et annet senter kommer barna selv tatt initiativ til et bønnefellesskap. Barna er svært aktive i det å lære seg sanger og oppføre drama til sangene. Det holdes søndagskole og barna lærer seg bibelvers utenat.

Videre utvikling
Vi ser at BVK (barnesentrene) er en stor velsignelse for menigheten så vel som for dalitsamfunnet. Prosjektet har også gitt en mening til alle våre dedikerte og visjonære medarbeidere. Nå tenker de videre og vil utvikle dette arbeidet slik at det virkelig vil utfordre mennesker. I Siliguri (Vest Bengal) har våre medarbeidere der startet ekstra undervisning. De opplevde en byrde for foreldrene og ønsket å nå dem med læring og kunnskap. I dag kommer 20 til 25 foreldre til dette senteret to ganger ukentlig for å lære å lese og skrive. På denne måten kan vi lære hvordan vi på en effektiv måte kan starte med voksenopplæring også andre steder. I Katihar (Nepali Tola og Adivasi Tola) to våre medarbeidere initiativ til å begynne en enkel gudstjeneste hver søndag kveld. Alle de som arbeider ved sentrene og deres familier kommer til fellesskapet og opplever hvordan Jesus kan forandre deres liv.
 
   
Vitnesbyrd Lovely
Barnesentrene (BVK) har så langt influert på mange mennesker og introdusert Jesus til de kasteløse dalitene. Mange av barna deres er i vår omsorg og deres foreldre har lært om Jesus, han som kom til verden for å gi håp og fremtid til mennesker som er underkuet.
Lovely kom til barnesenteret da hun bare var 7 år gammel. Hun er den fjerde og yngste i familien. Moren er alene da far forlot moren og de fire barna. Dette skjedde mens Lovely bare var tre år. Dette førte familien inn i en forferdelig økonomisk krise. Men moren gav ikke opp og begynte å arbeide som en som hushjelp hos noen i nærmiljøet. Det å skulle oppfostre fire barn var ikke enkelt for Lovelys mor.
I dag ber Lovely til Jesus og forteller om han til sin mor og andre søsken. For tid tilbake ble Lovely syk og følte seg dårlig. Hennes mot tok henne med til lege og gjennomgikk flere helseundersøkelser men uten å bli frisk. Under vår årlige konferanse i Katihar kom Lovely frem for å bli bedt for. Hun opplevde at Herrens Ånd kom over henne og hun så et lys hun aldri hadde sett før. Hun fortalte selv hvordan hun følte at kroppen hennes ble så lett og hvordan hun ble gjennomstrømmet av en varme. Da hun kom ut av bønnen, vendte hun seg til sin mor og sa: Mamma, Jesus rørte ved meg!” Siden den opplevelsen i begynnelsen av november, har Lovely vært frisk og trenger ikke lenger medisin.

Lovely kommer fra en hindufamilie men nå har mor og alle hennes søsken kommet til tro på Jesus og snart vil de åpent bekjenne sin tro i sitt eget nærmiljø.
 

Katihar, november 2010
Swadipt Samuel


Last ned rapporten som pdf-fil


Ta kontakt med:

Torolf Karlsen,
Nye Sædalsveien 84,
5099 Bergen
tel 996 97 543
E-post: toro-kar@online.no

 

 
   
Webmaster