Rapport fra dalitbarnas barnesentre (BVK) desember 2009


Kjære fadder og medarbeider,


Slik ble rapporten fra fadderbarnprosjektet denne gangen. Selvfølgelig er det umulig å få med alt som skjer men av disse to sidene forstår vi at det er menneskeskjebner det dreier seg om. Takk for at du er med og støtter barna med din game. Har du spørsmål må du ta kontakt med oss. Vi skal gjøre vårt beste for å svare deg. Du må gjerne verve nye faddere – vi har ennå barn som venter på støtte.

Torolf Karlsen
koordinator for prosjektet


RAPPORT FRA FADDERBARNPROSJEKTET I INDIA

Hilsen fra dalitbarna og deres familier


Hilsen fra Sachin Rajak
Jeg går til BVK (barneutviklingssenteret) hver eneste dag. Der lærer jeg ikke bare mine lekser men også hvordan jeg kan be til Jesus. Han vil gi meg visdom og han er den gode legen som kan helbrede meg når jeg er syk. Min far ble syk og min mor og alle andre i familien ble bekymret fordi pappa ikke kunne gå til sitt arbeide og tjene penger så vi fikk noe å spise. Da jeg kom hjem og så tilstanden tenkte på at jeg nå kan be til Jesus og be ham helbrede min pappa slik at han kan gå jobben. Herren Jesus hørte min bønn og neste morgen var pappa frisk og klar for å gå til sitt arbeide. Jeg er så glad at jeg kan få lære mer om Jesus i BVK.


Sachin Rajak
i BVK -02 Harijan Tola


Hilsen fra Chandan Ravidas Das
Jeg var svak på skolen og jeg likte heller ikke å gå til BVK fordi I sammenligning med de andre barna klarte jeg ikke mine hjemmelekser. Jeg mistet interessen for skolen. Men læreren min kom hjem til oss hver dag og oppmuntret meg til å komme og være tilstede på BVK-senteret. Fordi hun var så pågående følte jeg at det var riktig av meg å komme til skolen men i mitt hjerte var det ingen vilje til å lære noe. Men læreren min la merke til min uvilje til å lese og tok seg av meg så jeg fikk ekstratimer. Stille og rolig fortalte hun meg at en gang var hun selv dårlig på skolen men at hun ba til Jesus og fikk visdom. Etter dette begynte jeg å be om å få visdom og også interesse for skolen og Herren gav meg både interesse og visdom så nå er jeg den beste i klassen og når det gjelder eksamener. Takk til læreren og takk for BVK-senteret.

Chandan Das
BVK-02 Harijan Tola


Hilsen fra mor til Vikas Kumar
Jeg er mor til Vikas Kumar og bor like i nærheten av Adivasi BVK-senter i Katihar. Min mann er alkoholisert og forlater stadig meg og barna i en elendig situasjon. Jeg må derfor tjene til livets opphold ved å utføre manuelt arbeid. Jeg spiser kun én bolle med om dagen. Men jeg er takknemlig til omsorgspersonene fra BVK som kom til mitt hjem og tilbød at en av mine barn kunne få plass på senteret for å gå på skole og lære noe. I dag har han allerede lært en masse og også hvordan han kan leve et renslig liv. Han får skoleuniform, skolebøker og får all slags omsorg på senteret. Jeg er glad for disse omsorgspersonene som gir slik omtanke for hvert av barna som befinner seg på senteret. De ber også for min mann at han må bli fridd ut fra alkoholismen og fjerne fattigdommen fra hjemmet vårt og at Gud skal gi sin fred i vår familie. Min sønn Vikas er til stadighet opptatt med å gå til skolen og han konsentrerer seg om det som foregår på senteret.

Mor til Vikas Kumnar
BVK -04, Katihar


Slik går det med Sujit Mandal
Sujit Mandal er en av de første barna som begynte på Nauka Ghat BVK-senter. Han var alltid på plass og var aktiv i alle skolens aktiviteter. På alle måter imponerte han oss med sitt engasjement og sin lydighet. Alt gikk bra men så oppdager hans lærer og skolestøtte at han begynte å komme uregelmessig til skolen og ikke lenger var så aktiv på skolen som før. I en samtale med omsorgspersonen for senteret i Nauka Gat fikk jeg rede på at Sukit nå studerte i femte klasse. Han har to brødre på 1 ½ og 3 år. Hans far jobber som dagarbeider og fordi familien har et stort økonomisk problem må også moren ut i arbeid og jobber som hushjelp med renhold og vask. Foreldrene tjener 2000 rupees i måneden (285 kroner) som skal holde hele måneden til 4 personer. Fordi foreldrene må ut tidlig om morgenen for å finne seg arbeid, må Sujit, som er den eldste av barna, ta seg av sine yngre brødre. Han må koke mat til dem og gjøre rent i huset, og vaske tøyet til både sine foreldre og sine brødre m.m. Foreldrene er fortvilet for de vet ikke hva de skal gjøre med barna. Da vi samtalte med dem fant vi at foreldrene ønsker at Sujit skal komme til senteret og gå på skolen og lære mer. Men den økonomiske situasjonen tvinger dem. Etter en lengre samtale foreslo vår omsorgsperson at Sujit kunne komme til senteret sammen med den yngste broren sin. I dag kommer han i tide og har med seg lillebroren sin. Senteret tar seg av lillebroren men Sujit kan lese i fred og ro og konsentrere seg om leksene. Men problemet er ikke dermed løst og spørsmålet er om Sujit vil kunne fortsette sine studier på senteret. I lengden kan ikke lillebroren være der sammen med ham og spørsmålet blir: Hva kan vi gjøre for Sujit? Vi takker alle de omsorgspersonene som på alle måter viser at de tar de daglige problemene inn over seg og ber med barna og deres familier og hjelper til så godt de kan. Jeg takker Herren for deres hengivelse for saken opg deres omsorg for dalitbarna.

Raja Samuel
leder


Slik går det med Shova Baspere
Shova er en intelligent jente. Hun er svært aktiv i alle de programmer vi bruker i BVK-senteret enten det dreier seg om drama, sport, samtale eller spørsmål og svar. Ganske nylig opplevde Shove det triste å miste sin far. Han var også den eneste i familien som tjente penger. Nå må moren gå fra dør til dør for å søke arbeid som kan gi henne litt penger til mat. På denne måten fikk hun seg noe arbeid og tjener 1800 til 2000 rupees i måneden. Arbeidsdagen hennes varer ofte 12-13 timer. Alt dette betyr at Shova må ta ansvar for hjemmet – et ansvar hun er for ung til å bære. Shova har også en bror som ikke liker å arbeide. Han har også en tendens til å like sterk drikk. Da lederen for senteret fikk moren i tale ropte hun ut: ”Jeg vet at mitt barn er svært ung med det er svært vanskelig for meg å se henne i denne situasjonen. Men jeg er hjelpeløs. Jeg vil forsøke å gifte henne bort neste år slik at jeg i det minste slipper å se henne i denne smerte.” Shova selv ønsker å studere men hennes mor vet ikke hva hun skal gjøre. I dag kommer Shova til senteret vårt med vi har en stor byrde for henne og spør: ”Hva vil nå skje med henne?” Vil hennes mor selge henne til en mann så hun kan bli gift? Jeg kan fortelle dere at dette er svært vanlig i dalitenes samfunn i India. Barneekteskap finns fremdeles her. Men dypt i sitt hjerte bærer Shova et inderlig ønske om å gå videre på skolen. Hun ønsker å leke og oppleve barndomstiden slik alle andre barn og lære mer så hun kan stå rustet til livet.

Raja Samuel
leder


Kjære venner!
Det er med stor glede jeg deler denne nyheten med dere. To av barna fra våre BVK-senter, Chandan Ravias og Ajit Kumar ble i dag invitert til Lion Club Internasjonal for å ta del i en tegnekonkurranse for en spesiell fredsplakat i deres regi. Motto for denne konkurransen er Power of Peace (fredens kraft). Da konkurransen var over ble våre studenter stående som vinnere og fikk gaver og sertifikater. Chandan Ravidas (Das) er den gutten hvis vitnesbyrd dere også leser i dag. Denne konkurransen og det resultat den har gitt betyr svært mye for oss og for dalitenes samfunn her. Det viser at vi i dag kan forberede disse kasteløse barna så de også kan ta del i en slik konkurranse, og at de, sammen med mange andre barn i byen vår, kan demonstrere sine evner og skjulte talenter. Jeg vil takke alle som ber sammen med oss slik at vi kan se enda flere barn som kan oppleve slike seire og muligheter.

Subhash Samuel, pastor Katihar


Kjære fadder og medarbeider,
Slik ble rapporten fra fadderbarnprosjektet denne gangen. Selvfølgelig er det umulig å få med alt som skjer men av disse to sidene forstår vi at det er menneskeskjebner det dreier seg om. Takk for at du er med og støtter barna med din game. Har du spørsmål må du ta kontakt med oss. Vi skal gjøre vårt beste for å svare deg. Du må gjerne verve nye faddere – vi har ennå barn som venter på støtte.
Vi vil samtidig få ønske alle være støttespillere en God Jul og et Velsignet Nytt År!

For Komiteen for dalitbarna
Torolf Karlsen

 
 

 Sachin Rajak


Chandan Das


Sujit Singh


Shova Basfore


   

   

Webmaster