Jeetu – en dalit i India

 


Jitu - en dalit i India
Jeetu - en kristen dalit i India

   
Jeetu er en av de mange millioner daliter som bor på mange forskjellige steder i India. Jitu og hans familie bor i Pranpur Block i delstaten Bihar. Landsbyen hans ligger tett ved veikanten og huset hans er blant de bedre i landsbyen. De fleste daliter har hus bygget opp av bambus, høy og strå. Jeetu er heldig. Han har fått en fast jobb og den har han hatt i flere år nå.

En dalits skjebne
Jeetu er heldig på mer enn én måte. Han har blitt en kristen og tatt imot Jesus Kristus som sin personlige frelser. Det er ikke så vanlig i hans omgangskrets for de aller fleste daliter er hinduer. Skjønt de har ikke tilgang til templene og viser de seg der blir de slått og jaget for daliter er urene og uberørlige. Selv det å drikke vann fra en annen landsbys brønn kan være farlig. Derfor har daliter sine egne brønner hvor de henter sitt vann. Jeetu kommer hver dag på jobb med et stort smil. Han simpelthen ståler av ekte glede. Ikke fordi han er rik, for det er han ikke. Han er fylt av glede fordi han har funnet meningen med livet. Hele hans familie er også kristne midt i et landskap av avgudsdyrkelse og håpløs religion. Jeetu snakker ikke vårt språk men selv uten ord kan vi se at det bor noe godt i denne mannen. Han omgir seg med en atmosfære av fred og harmoni.

Besøk i landsbyen
Jeg husker at jeg besøkte landsbyen hans i november 2006. Det var sent på etter middagen og det ble fort mørkt. Jeg var sammen med et team fra kirken og vi skulle ha et møte i landsbyen. Vi skulle forkynne evangeliet for dalitene. Etter at vi hadde rigget opp alt utstyret med generator og satt opp lys og mikrofoner var vi klar for å begynne møtet. Det ble en utrolig fin kveld med forkynnelse av Jesus som er veien, sannheten og livet og mange gode sanger på hindi var det tid til å forlate landsbyen. I etter kant av møtet fikk jeg høre at det var 1000 daliter tilstede og hørte på oss i absolutt taushet. Sjeldent har jeg opplevd en så lydhør forsamling. De fleste av disse hadde nok aldri hørt om Jesus før.

Forvandling skjer med dalitene
Da vi igjen besøkte India og møte mange daliter i de samme områdene måtte jeg spørre Jeetu: Hvor mange er det i din landsby som har tatt imot Jesus som frelser? Svaret jeg fikk overrasket meg. Han sa: Det er nå 40 familier som har åpnet sitt hjerte for Jesus Kristus. Det var virkelig gode nyheter. Jeg tror at med Jeetu i landsbyen vil de nye troende oppleve omsorg og undervisning og vokse en naturlig vekst i troen på Herren.

Må Gud velsigne Jeetu og hans familie. Han er et menneske som utgjør en forskjell i det mørke India.
 
     
   
Webmaster