Dalitene - de kasteløse millioner i India

 


Sliten eldre dalit
Fattig og slitt dalit i Bihar

Dalitkvinner
Dalitkvinner hviler i skyggen

Flom i dalitenes landsbyer
Dalitområde under vann


   

Hvem er så disse dalitene? Leter du på internett finner du en rekke artikler som omhandler denne gruppe mennesker i India. For de finnes bare i India. Disse er de mest underutviklede, underprivilegerte og undertrykte gruppene i det indiske samfunnet. Her i Ekko har det vært skrevet litt om disse menneskene. Vi kommer til å skrive mer om dem i tiden som kommer for er det noen som trenger vår hjelp er det disse. Hvor mange er det av dem i India? 400 millioner! Det sies at hver fjerde inder er dalit men tallene er usikre dette kjempelandet. Du kan lese mer om dalitene på følgende nettsted:

Apostelen Tomas og India
Norge har hatt Guds ord i 1000 år. India har hatt evangeliet i 2000 år. Apostelen Tomas kom til Syd India ikke lenge etter Jesu død og oppstandelse og forkynte evangeliet. Menigheter ble grunnlagt og mennesker frelst og helbredet. Men braminene, de hinduistiske presten, drepte apostelen Tomas med piler. Siden har India vært under tre store forbannelser: Kastevesenet, avgudsdyrkelsen og korrupsjonen. Det nytter ikke om India er det største demokratiet i verden, om de er høyt utviklet og lager sine egne biler og fly, at de endog er blitt en atommakt. Disse tre store forbannelsene rir dette samfunnet som en mare og de ser ikke ut til å bli borte med det første. Det er bare et forandret liv som kan endre disse forbannelsene over India og denne forandringen må komme ved at mennesker får møte sannheten i Jesus Kristus og evangeliet.

Barna lider mest
Det finns utrolig mange millionærer i dette landet. Disse lider ingen nød og deres barn reiser til UK og USA for å få sin utdannelse. De hører til de øvre klassene i systemet og klarer seg veldig bra. Her finner alle sin plass i kastesystemet som har fungert på samme måte i tusener av år. Hver mann og hver kvinne på sin plass. Men dalitene befinner seg uten for kastesystemet. De er klasseløse og hører ikke til i noen kaste men befinner seg nederst på stigen og skal stå til disposisjon for alle de andre kastene. De er tjenerne eller slavene om du vil. Om en bramin (høykaste) opplever at skyggen av en dalit faller på ham, går han hjem og bader.. En dalit får heller ikke drikke av landsbyens brønn. Av frykt for seremoniell urenhet blir han jaget og må finne sitt vann et annet sted.. Slik kunne man fortsette å skrive om dalitene og deres lidelser.

Torolf Karlsen


Verdt å lese på NRK.no. På botnen av samfunnet

 
 
   
Webmaster    
     
 

Hjelp til dalitbarna, Pinsekirken Tabernaklet, Bergen, c/o Torolf Karlsen,
Nye Sædalsveien 84, 5099 Bergen, Norge, telefon 996 97 543,
e-post: toro-kar@online.no / torolf.karlsen@dalitbarna.org